Cum au răpit ruşii copiii din Ucraina: Fiul meu a fost deportat în Rusia după un bombardament, i-au spus că sunt moartă

Mandatul internaţional de arestare emis de Tribunalul Penal de la Haga împotriva lui Vladimir Putin nu are niciun efect asupra Olenei. „Nu-mi pasă de Putin, mă gândesc la copiii mei”, spune femeia. Ce s-a întâmplat cu Andrii ei este motivul pentru care Curtea Internaţională îl acuză pe ţar de „crime de război” pentru deportarea copiilor şi adolescenţilor ucraineni pe teritoriul Rusiei.

Olena este asistentă medicală, mamă a opt copii. „Înainte de a mă refugia în Elveţia, am lucrat într-un spital din Izium, în Harkov”. Au fost zile grele.

Pe 30 aprilie, mama ei şi fiul ei adolescent i s-au alăturat la serviciu, pentru a-şi reîncărca telefonul mobil: acasă nu era curent electric. „Chiar în acele minute, ruşii ne-au bombardat. Mama a murit, fiul meu Andrii a fost grav rănit”.

Spitalul era defect, Andrii avea nevoie de tratament sau risca să moară. „Am putut să-l văd rănit, mi-au spus că îl vor opera şi că apoi pot sta cu el. Dar asta nu s-a întâmplat. După bombardament, ruşii au intrat şi au luat nişte oameni, printre care şi Andrii. Timp de o lună şi jumătate nu ştiam nimic despre el, nu ştiam dacă este viu sau mort. Am scris oricui pentru informaţii. Nu ne-au spus nimic din Rusia”.

Andrii a ajuns într-un spital din Moscova şi i s-a spus de către medici că mama lui a murit şi că, prin urmare, a fost plasat într-un program de adopţie. „Era foarte rău, era tulburat, nu voia să rămână acolo şi era disperat”.

Şi Olena îşi pierduse speranţa, „dar într-o zi, nişte prieteni mi-au trimis o captură de ecran cu o fotografie care circula pe Viber (un sistem de mesagerie, n.d.). Era o fotografie cu fiul meu într-un spital. A fost postat de unul dintre concetăţenii noştri, care a fost deportat şi din regiunea Harkov din Rusia”.

Fotografia a devenit virală, iar Olena s-a bazat pe o asociaţie care şi-a organizat călătoria în Rusia pentru a merge să-l recupereze pe Andrii. „Nu a fost uşor să ajung la Moscova, în spital m-a văzut Andrii. Nu pot să explic emoţia pe care am simţit-o în îmbrăţişarea noastră. Nu au vrut să plecăm, dar apoi am reuşit”. Asociaţia i-a ajutat să părăsească Rusia şi i-a însoţit în Elveţia, unde Andrii şi-a putut continua tratamentul.

Potrivit site-ului oficial Children of War, 16.226 de copii ucraineni au fost deportaţi şi identificaţi. „Asta înseamnă că sunt copiii pe care i-am găsit deja, dar acesta nu este numărul total. Potrivit raportului Coaliţiei pentru Drepturile Omului „Ucraina. 5 dimineaţa”, cifra ucrainenilor deportaţi variază între 2,8 şi 4,7 milioane, dar acestea sunt estimări. Putem spune că Rusia a deportat de la 260.000 la 700.000 de copii ucraineni în cel puţin 57 de regiuni ale Federaţiei Ruse”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]